Råvaror

För dig som önskar lära dig att sätta igång med investeringar i råvaror. I den här guiden får du lära dig:

 • 🥇 Intresserad av att investera i ädelmetaller?
RoboMarkets Logo

Nätmäklare

RoboMarkets

Aktiehandel: Ja
Fondhandel: Nej
ETF-handel: Ja
Valutahandel: Ja
CFD-handel: Ja
Valutakonto på ISK: Ja
Kryptohandel: Ja*
NFT-handel: Nej
Peer-to-Peer: Nej
Sammanfattning: Den bästa mäklaren för den som både är intresserad av att handla amerikanska aktier, ETF:er och CFD:er

Riskvarning: CFD:er är komplexa instrument och medför en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstång. 67,85% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos RoboMarkets. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd med den höga risken att förlora dina pengar.

En introduktion till Råvaruhandel

Att handla med råvaror är en av de äldsta formerna av handel, och den har en central roll i dagens globala ekonomi. Men vad innebär det att handla med råvaror och hur gör man? I denna artikel kommer vi att utforska grunderna i råvaruhandel, de olika typerna av råvaror du kan handla med, och hur du kan börja din egen resa in i råvarumarknaden.

Vad är råvaruhandel?

Råvaruhandel är processen att köpa, sälja och handla råvaror. Råvaror är grundläggande varor som kan handlas på en öppen marknad, oftast genom futureskontrakt. Exempel på råvaror inkluderar guld, olja, naturgas, sojabönor, vete och socker.

Olika typer av råvaror

Det finns fyra huvudtyper av råvaror som handlas på råvarumarknaden. Dessa är:

 1. Energiråvaror: Detta inkluderar olja, naturgas, bensin och värmeolja.
 2. Metallråvaror: Denna kategori inkluderar ädelmetaller som guld, silver och platina, samt industrimetaller som koppar.
 3. Jordbruksråvaror: Dessa inkluderar produkter som majs, vete, sojabönor, kaffe och socker.
 4. Livsmedels- och fiberprodukter: Denna kategori inkluderar produkter som bomull, och kakao.

Hur man handlar med råvaror

Det finns flera sätt att handla med råvaror, men de två vanligaste är genom futureskontrakt och ETF:er (Exchange Traded Funds).

Futureskontrakt

Ett futureskontrakt är ett juridiskt avtal att köpa eller sälja en viss råvara till ett förutbestämt pris vid en specifik tidpunkt i framtiden. Futureskontrakt är standardiserade när det gäller kvalitet, kvantitet och transaktionsdatum för att underlätta handel på börsen.

CFD-handel

CFD (Contract for Difference) handel är ännu ett alternativ för att handla med råvaror. CFD är ett finansiellt kontrakt där två parter utbyter skillnaden mellan ett underliggande aktivas ingångs- och utgångspris. Istället för att faktiskt köpa råvaran, ingår du ett kontrakt med en mäklare om att utbyta värdedifferensen mellan öppnings- och stängningspriset på råvaran. CFD-handel erbjuder hävstång, vilket innebär att du kan öppna en position med bara en liten procentandel av det totala värdet, men detta medför också högre risk.

ETF:er

Råvaru-ETF:er är börsnoterade produkter som följer priset på en specifik råvara eller grupp av råvaror. Dessa kan köpas och säljas som aktier på börsen, vilket gör dem till ett enkelt sätt för enskilda investerare att få exponering mot råvarupriser utan att behöva hantera leverans och lagring av fysiska råvaror.

Risker och fördelar med råvaruhandel

Som med alla former av handel och investeringar, finns det risker och fördelar med råvaruhandel. Det är viktigt att förstå dessa innan du går in på marknaden.

Fördelar med råvaruhandel

 1. Diversifiering: Råvaror har ofta en låg korrelation med andra tillgångsklasser som aktier och obligationer, vilket kan hjälpa till att diversifiera en investeringsportfölj och minska risken.
 2. Inflationsskydd: Råvaror kan fungera som ett skydd mot inflation. När priserna på varor och tjänster ökar, tenderar priserna på råvaror att följa efter.
 3. Hög avkastningspotential: Råvarumarknaden kan vara volatil, men med hög volatilitet kommer också potentialen för hög avkastning.

Risker med råvaruhandel

 1. Marknadsvolatilitet: Råvarupriser kan vara extremt volatila och påverkas av en mängd faktorer, inklusive väder, politiska händelser och ekonomiska indikatorer.
 2. Leverage: Många råvaruhandlare använder leverage (lånade pengar) för att förstora sina positioner. Medan detta kan öka potentialen för vinst, kan det också förstora förlusterna.
 3. Risk för förlust: Som med alla former av handel, finns det alltid en risk för förlust. Det är viktigt att ha en bra strategi för riskhantering och att aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora.

Hur man börjar med råvaruhandel

Om du är intresserad av att börja handla med råvaror, här är några steg du kan ta:

 1. Utbildning: Lär dig så mycket du kan om råvarumarknaden och de specifika råvaror du är intresserad av att handla med. Det finns många resurser tillgängliga online, inklusive böcker, webbplatser, och utbildningskurser.
 2. Välj en handelsplattform: Du kommer att behöva en plattform för att handla med råvaror. Det finns många olika plattformar att välja mellan, så det är viktigt att göra din forskning och hitta en som passar dina behov och handelsstil.
 3. Skapa en handelsplan: Innan du börjar handla, är det viktigt att ha en klar plan för vad du vill uppnå och hur du planerar att göra det. Detta bör inkludera dina mål, riskhanteringsstrategi, och handelsstrategi.

Skapa en handelsplan

Din handelsplan bör innefatta faktorer som din risktolerans, dina investeringsmål, och de specifika strategier du planerar att använda för att nå dessa mål.

Öva

Innan du börjar handla med riktiga pengar, kan det vara en bra idé att öva på en demokonto. Många handelsplattformar erbjuder demokonton där du kan handla med virtuella pengar för att få en känsla för hur marknaden fungerar och testa dina handelsstrategier.

Börja handla

När du känner dig bekväm och redo, kan du börja handla med riktiga pengar. Kom ihåg, det är viktigt att börja smått och öka din exponering gradvis när du blir mer erfaren och bekväm med handeln.

Slutsats

Råvaruhandel kan vara en spännande och potentiellt lönsam form av handel. Men som med alla investeringar, kommer det med risker och det kräver noggrann forskning och planering. Om du är intresserad av att handla med råvaror, börja med att utbilda dig själv, skapa en solid handelsplan, och öva på ett demokonto innan du börjar handla med riktiga pengar. Lycka till på din råvaruhandelsresa!

För mer information om råvaruhandel, se följande resurser:

 • Commodity Futures Trading Commission (CFTC)
 • Financial Conduct Authority (FCA)
 • National Futures Association (NFA)

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Riskvarning: CFD:er är komplexa instrument och medför en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstång. 67,85% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos RoboMarkets. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd med den höga risken att förlora dina pengar.